2018 Korean Film Festival di Malaysia dengan lima pilihan filem menarik untuk ditonton

Pada 27 sehingga 30 September ini akan berlangsungnya 2018 Korean Film Festival di GSC Mid Valley. Dengan lima pilihan filem menarik untuk ditonton secara PERCUMA!

Detective K: Secret of the Lost Island

Detective K: Secret of the Lost Island

Sinopsis:

Detektif terkenal Joseon, Kim Min (Kim Myung-min) cuba menjejaki mereka yang bertanggungjawab mengedarkan sejumlah besar jongkong perak palsu di Joseon. Dia juga cuba mencari saudara perempuan yang hilang dari seorang gadis muda.

Para Pelakon Utama:

Kim Myung-min ,Oh Dal-su , Lee Yeon-hee.

Waktu Tayangan:

 • 28 Sept (Jumaat) – 10:00pm
 • 29 Sept (Sabtu) – 12:00pm
 • 30 Sept (Ahad)- 7:00pm

Trivia:

Merupakan sekuel kepada Detective K: Secret of the Virtuous Widow (2011) dan filem terlaris ke-9 tertinggi pada tahun 2015.

 

Dong Ju, The Portrait of A Poet

Dong Ju, The Portrait of A Poet

Sinopsis:

Cerita ini mengikuti kehidupan penyair Yun Dong-ju (Kang Ha-neul) dan akhirnya dipenjarakan oleh kerajaan Jepun kerana terlibat dalam pergerakan kemerdekaan Korea.

Para Pelakon Utama:

Kang Ha-neul, Park Jung-min

Waktu Tayangan:

 • 27 Sept (Khamis) – 5:00pm
 • 28 Sept (Jumaat) – 5:00pm
 • 30 Sept (Ahad)- 12:00pm

Trivia:

Merupakan filem drama biografi hitam-putih. Menerima pelbagai anugerah dan pencalonan. Turut mendapat box office (7.7 juta US).

 

Green Days: Dinosaur and I

Green Days: Dinosaur and I

Sinopsis:

Pada tahun 1970-an di luar bandar, menceritakan kisah masa lalu yang nostalgia mengenai seorang gadis sekolah tinggi yang berjuang untuk mencari makna dalam kewujudannya dan belajar untuk menghadapi ketakutan terbesarnya, sementara  jatuh cinta buat kali pertama. Yi-rang (disuarakan oleh Park Shin-hye) telah melepaskan impian atletnya ketika bertemu Cheol-soo (Song Chang-eui), yang bermimpi untuk menjadi angkasawan, dan Soo-min (Oh Yeon-seo ), seorang pelajar pemindahan dari Seoul.

Filem ini mengikuti percintaan remaja, kesusahan, harapan dan impian.

Para Pelakon Utama:

Park Shin-hye, Song Chang-ee, Oh Yon-seo

Waktu Tayangan:

 • 28 Sept (Jumaat) – 3:00pm
 • 29 Sept (Sabtu) – 2:00pm
 • 30 Sept (Ahad)- 2:00pm

Trivia:

Filem animasi yang dihasilkan tanpa grafik komputer berteknologi tinggi dan teknik tiga dimensi. Filem ini dilukis dengan pensil, dengan 14 animator menggunakan 100,000+ lembaran kertas sepanjang tempoh 11 tahun!

 

Run Off

Run Off

Sinopsis:

Apa yang diperlukan untuk membentuk sebuah pasukan Olimpik hoki ais wanita negara? Beberapa wanita pertengahan umur, pelajar sekolah menengah, dan mungkin juga seorang penindas Korea Utara? Kang Dae Woong (Oh Dal-Su) ditugaskan mengumpul sebuah pasukan hoki ais wanita kebangsaan bagi mewakili Korea Selatan dalam Sukan Olimpik Musim Sejuk.

Apa yang dia dapat himpunkan ialah sekumpulan wanita campur aduk – Lee Ji Won, Park Chae Kyung, Go Young Ja, Jo Mi Ran, Kim Ga Yeon, dan Shin So Hyun – yang hampir tidak boleh meluncur, apatah lagi menyerang hoki puck.

Bolehkah kumpulan yang tidak bersemangat ini membentuk pasukan yang berimpian ke Sukan Olimpik?

Para Pelakon Utama:

Soo Ae , Oh Dal-Su , Oh Yeon-Seo

Waktu Tayangan:

 • 27 Sept (Khamis) – 7:00pm
 • 28 Sept (Jumaat) – 7:20pm
 • 29 Sept (Sabtu)- 4:10pm

Trivia:

Run Off/ Take Off 2 merupakan sekuel filem sukan yang mempunyai persamaan tema dengan filem pertama Take Off (2009). Mengisahkan pasukan melompat ski kebangsaan.

 

The Face Reader

The Face Reader

Sinopsis:

Nae-kyung (Song Kang-ho), seorang pembaca muka yang paling mahir dalam dinasti Joseon, hidup dalam pengasingan sebelum dia ditawarkan perkongsian lumayan oleh Yeon-hong (Kim Hye-Soo), seorang geisha Korea. Nae-kyung menerima cadangan untuk membaca wajah tetamu Yeon-hong hanya untuk terlibat dalam kes pembunuhan.

Dengan kemahiran membaca wajahnya, Nae-kyung berjaya mengenali pembunuh dan kemahirannya tidak lama lagi diakui oleh Raja Moonjong yang memerintahkannya untuk mengenal pasti pengkhianat berpotensi yang mengancam pemerintahannya.

Namun selepas kematian Raja Moonjong yang tidak dijangka, Nae-kyung dipuji oleh Pangeran Agung Sooyang (Lee Jung-jae) yang ingin menjadi Raja sendiri dengan membunuh pengganti muda Danjong. Nae-kyung memutuskan untuk mempertahankan kesetiaannya kepada mendiang Raja dan membantu General Kim Jongseo melindungi Raja muda yang memaksa dia memasuki perebutan kuasa terbesar dalam sejarah dinasti Joseon.

Para Pelakon Utama:

Song Kang-ho, Lee Jung-Jae, Kim Hye-Soo, Cho Jung-Seok, Lee Jong-Suk

Waktu Tayangan:

 • 27 Sept (Khamis) – 9:35pm
 • 29 Sept (Sabtu) – 7:00pm
 • 30 Sept (Ahad)- 4:10pm

Trivia:

Memenangi pelbagai anugerah dan pencalonan. Turut mendapat kutipan box office (61 juta US).

 

Penebusan Tiket

Penebusan tiket percuma.

Tiket menonton Korea Film Festival adalah PERCUMA, ihsan daripada Kedutaan Republik Korea.

*Bagi menebus tiket percuma, hanya tunjukkan cetakan atau skrinsyot mana-mana artikel Filem Festival Korea 2018 dalam mana-mana penerbitan, penyiaran dalam talian atau saluran digital GSC dan anda akan mendapat dua (2) tiket percuma hanya di kaunter tiket GSC Mid Valley.

Terma dan syarat:

*Tayangan percuma untuk Korean Film Festival di Malaysia

 • Run Off
 • The Face Reader
 • Dong Ju, The Portrait of A Poet
 • Green Days: Dinosaur and I
 • Detective K: Secret of the Lost Island

*Terhad untuk Korea Film Festival 2018 pada (Sept 27 – 30) di GSC Mid Valley sahaja.

*Hanya tunjukkan sebarang cetakan atau skrinsyot di kaunter tiket GSC Mid Valley bagi menebut tiket wayang Korean Film Festival.

*Penebusan bermula pada 20 Sept 2018 dan seterusnya.

*Penebusan secara First-come, first-served basis selagi tiket ada.

*Maklumat lanjut, layari  www.gsc.com.my atau https://www.koreamy.eng

 

Sumber: Golden Screen Cinemas

 

Hazlam Anuar

Penulis, desainer dan ilustrator. Blog tentang dekorasi, penulisan dan pelancongan. Buku-buku yang pernah diterbitkan ' Miss Princess Hanbok (2022)', 'Mudahnya Google SketchUp, Projek Dekor-Dekor Ain Maisarah, Aku Mahu Banglo Pink, Aku Mahu Diari Pink.' Buku bergambar kanak-kanak ' Ayah, apa itu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *