5 Pusat Sukan di Gangneung bagi Sukan Olimpik Musim Sejuk PyeongChang 2018

Gangneung merupakan salah satu bandar Olimpik di Sukan Olimpik Musim Sejuk selain PyeongChang dan Jeongseon. Menyediakan lima pusat sukan bagi menghadapi sukan Olimpik dan Paralimpik 2018.

Baca: Gangneung salah satu bandar Olimpik dengan 7 lokasi menarik untuk dilawati

5 Pusat Sukan di Gangneung bagi Sukan Olimpik Musim Sejuk PyeongChang 2018

1.Gangneung Hockey Centre

Gangneung Hockey Centre

Pusat Hoki Gangneung

Pusat Hoki Gangneung  merupakan arena dalaman yang sedang dalam pembinaan di bandar pantai Gangneung, Korea Selatan. Mempunyai kapasiti 10,000 tempat duduk. Arena ini akan menjadi salah satu daripada dua acara, iaitu hoki ais di Olimpik musim sejuk 2018, yang menjadi tempat utama pertandingan lelaki dan pertandingan pingat. Ia juga akan menganjurkan pertandingan ice sledge hockey semasa Paralimpik Musim Sejuk 2018.

Kos pembinaan 108 bilion won (sekitar 90 juta USD). Pembinaan bermula pada bulan Julai 2014 dan dijangka siap menjelang November 2016.

 

2.Gangneung Oval

Gangneung Speed Skating Oval

Gangneung Speed Skating Oval

Pusat Gangneung Oval merupakan speed skating oval di Korea Selatan. Akan digunakan untuk pertandingan speed skating di Olimpik Musim Sejuk 2018. Pusat sukan bujur ini mula dibina pada September 2013. Tempat ini mempunyai landasan berkembar 400m dan mempunyai kapasiti 8000 tempat duduk. Ia mempunyai empat tingkat ( dua atas tanah dan dua tingkat bawah tanah ).

Pelan asal bangunan ini dibina di Gangneung Science Park , tetapi kerana terdapat ruang yang terhad disebabkan oleh bilangan perniagaan tempatan yang mengambil kesempatan untuk berpindah. Jadi ia dibina di Taman Olimpik Gangneung, di sekitar Gangneung Ice Arena dan Gangneung Hockey Centre.

 

3.Gangneung Ice Arena

Gangneung Ice Arena

Gangneung Ice Arena

Gangneung Ice Arena adalah arena ais dalaman yang telah dibina untuk Olimpik Musim Sejuk 2018. Ia terletak di bandar pantai Gangneung. Ia akan menjadi tempat untuk dua sukan: skating angka dan skating laju trek pendek.

Mempunyai kapasiti 12,000 tempat duduk. Gangneung Ice Arena direka untuk menempatkan dua gelanggang ais (60m x 30m) untuk persaingan dan latihan masing-masing. Bangunan ini mempunyai empat tingkat di atas tanah dan dua tingkat bawah tanah. Sistem penyejukan ais yang mesra alam telah diguna pakai, dan kemudahan itu akan digunakan untuk tujuan rekreasi tempatan selepas tamat sukan Olimpik.

Kos pembinaan ialah 85 juta USD. Kemudahan ini telah dirasmikan pada 14 Disember 2016.

4.Gangneung Curling Centre

Gangneung Curling Centre

Pusat Curling Gangneung

Gangneung Curling Centre merupakan arena ais dalaman yang digunakan untuk 2013 Special Olympics World Winter Games, dan akan digunakan untuk kedua-dua Olimpik Musim Sejuk 2018 dan Paralimpik Musim Sejuk 2018.

Ia dibuka pada tahun 1998. Terletak di bandar pantai Gangneung. Menjadi tempat untuk curling dan wheelchair curling. Mempunyai kapasiti 3,500 tempat duduk.

Gangneung Curling Centre adalah satu-satunya lokasi Olimpik di Gangneung yang wujud sebelum pemilihan PyeongChang sebagai bandar tuan rumah Sukan Olimpik Musim Sejuk 2018. Sebelum ini, ia dikenali sebagai Gangneung Indoor Ice Rink. Telah diubahsuai antara Oktober 2015 dan Oktober 2016 sebagai persediaan untuk Olimpik 2018.

Pusat ini pernah menganjurkan pertandingan hoki ais pada Sukan Asia musim sejuk 1999 dan tuan rumah bagi Kejohanan Curling Wanita Dunia 2009.

Secara tradisinya, tempat tuan rumah Olimpik akan menjadi tuan rumah World Junior Curling Championships di tahun sebelumnya.

5.Kwandong Hockey Centre

Kwandong Hockey Centre

Pusat Hoki Kwandong

Kwandong Hockey Centre adalah arena gelanggang ais masa depan yang dibina atas tanah Catholic Kwandong University di Gangneung, Gangwon-do. Semasa Olimpik Musim Sejuk 2018, ia akan menjadi salah satu daripada dua lokasi untuk hoki ais.

Mempunyai kapasiti 6,000 tempat duduk dengan satu gelanggang ais (60m x 30m). Empat tingkat di atas tanah dan satu tingkat bawah tanah.

Pembinaan bermula pada bulan Jun 2014 dan nampaknya telah siap pada Februari 2017.

 

=====

Dibawakan oleh  Hazlam Anuar. Official Wow! PyeongChang! Supporters Malaysia

Hazlam Anuar

Penulis Blinkbook, desainer dan ilustrator. Blog tentang dekorasi, penulisan dan pelancongan. Buku-buku yang pernah diterbitkan 'Mudahnya Google SketchUp, Projek Dekor-Dekor Ain Maisarah, Aku Mahu Banglo Pink, Aku Mahu Diari Pink.' Buku bergambar kanak-kanak ' Ayah, apa itu?'

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *