Penyambungan Semula Perjanjian Perdagangan Bebas Malaysia-Korea (MKFTA)

Malaysia dan Republik Korea (ROK) secara rasmi mengumumkan penyambungan semula Perjanjian Perdagangan Bebas Malaysia-Korea (MKFTA), yang bakal meningkatkan perdagangan dan pelaburan dua hala antara kedua-dua negara.

Dijangka meliputi bidang ekonomi digital, ekonomi hijau, rantaian bekalan, dan sektor bioekonomi.

H.E. Yeo Seung-bae, Duta Besar Republik Korea ke Malaysia bersama YB Datuk Seri Utama Tengku Zafrul Aziz, Menteri Pelaburan, Perdagangan Dan Industri Malaysia (MITI) menyertai mesyuarat Menteri Perdagangan Dua Hala yang diadakan di MITI pada 26 Mac (Selasa).

Pada pertemuan itu, kedua-dua pihak secara rasmi mengumumkan penyambungan semula Perjanjian Perdagangan Bebas Malaysia-Korea dan membincangkan cara untuk meningkatkan kerjasama ekonomi antara kedua-dua negara.

“Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, perdagangan dua hala Malaysia-ROK telah menunjukkan arah aliran menaik yang perlu kita teruskan. Sebagai rakan dagangan kelapan terbesar Malaysia, dan rakan usaha sama utama kepada Dasar Pandang Ke Timur Malaysia, penyambungan semula FTA antara Malaysia dan Korea Selatan adalah tepat pada masanya dan strategik. Hubungan perdagangan Malaysia-Korea Selatan telah wujud selama lebih empat dekad, dan kami berharap dapat memanfaatkannya untuk membantu kami meningkatkan industri sasaran kami dalam rantaian nilai global dalam sektor seperti elektrik dan elektronik (E&E), peranti perubatan, farmaseutikal, hijau. ekonomi dan bahan kimia,” Kata YB Datuk Seri Utama Tengku Zafrul Aziz.

Cheong Inkyo, Menteri Perdagangan Republik Korea dan YB Datuk Seri Utama Tengku Zafrul Aziz, Menteri Pelaburan, Perdagangan Dan Industri Malaysia

Pada 2023, jumlah perdagangan dengan Korea Selatan berjumlah RM111.1 bilion (AS$24.3 bilion).

Malaysia disenaraikan sebagai rakan dagangan ketiga terbesar Korea Selatan di Asean, dan ke-12 terbesar di dunia, dengan jumlah perdagangan berjumlah RM118.4 bilion (AS$25 bilion) dalam tempoh yang sama.

Eksport utama Malaysia ke Korea ialah produk E&E, gas asli cecair (LNG), produk petroleum, produk logam dan peralatan optik dan saintifik.

Import utama dari Korea Selatan ialah produk petroleum, produk E&E, produk kimia dan kimia, mesin, peralatan dan alat ganti, serta produk besi dan keluli.

Korea Selatan merupakan salah satu sumber pelaburan utama Malaysia dalam sektor pembuatan

Sehingga Disember 2023, sejumlah 390 projek bernilai AS$10.7 bilion (RM40 bilion) telah dilaksanakan dengan menjana 48,374 peluang pekerjaan.

Kebanyakan pelaburan ini adalah dalam produk kimia, produk logam asas, elektrik dan elektronik, produk petroleum dan produk pembuatan makanan. Dianggarkan sekitar 500 syarikat Korea Selatan beroperasi di Malaysia.

Pelaburan Malaysia di Korea Selatan berjumlah AS$10.2 juta (RM48.2 juta) berdasarkan data suku ketiga 2023 dengan pelaburan dalam pembuatan (elektronik, keluli, petrokimia), pembinaan, perkhidmatan teknologi maklumat (IT), pemborongan, runcit, logistik dan lain-lain.

Sumber: Korean Embassy in Malaysia Facebook, MITI Facebook

Hazlam Anuar

Penulis, desainer dan ilustrator. Blog tentang dekorasi, penulisan dan pelancongan. Buku-buku yang pernah diterbitkan ' Miss Princess Hanbok (2022)', 'Mudahnya Google SketchUp, Projek Dekor-Dekor Ain Maisarah, Aku Mahu Banglo Pink, Aku Mahu Diari Pink.' Buku bergambar kanak-kanak ' Ayah, apa itu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *